Clubul Humboldt-Transilvania din Cluj

Prima pagina
Informatii generale 
Cine suntem noi?
Structura de conducere
Ce ne propunem pentru anul acesta ?
Alexander Von Humboldt Stiftung
Evenimente
Informatii generale
 

Fundatia “Alexander von Humboldt” din Bonn, Germania, a fost înfiintata în anul 1860 în memoria eminentului om de stiinta si cercetator Alexander von Humboldt. Ea este sprijinita financiar de catre Ministerul de Externe al Germaniei, Ministerul German pentru Invatamânt, Stiinta, Cercetare si Tehnologie, Ministerul German pentru Cooperare si Dezvoltare, Centrele de Cooperare Internationala din Est, precum si prin sponzorizari din sectorul privat. Anual fundatia ofera în jur de 500 de burse de cercetare la Institute de cercetare sau Universitati din Germania, pentru cercetatori înalt calificati, cu specializarea prin doctorat încheiata si în vârsta de pâna la 40 ani. De asemenea anual sunt distribuite pâna la 150 de Premii de cercetare Humboldt, pentru cercetatori dinafara Germaniei, cu rezultate recunoscute pe plan international precum si pâna la 12 Premii de cercetare Max Planck pentru cercetatori din Germania si strainatate, cu rezultate cu totul deosebite în cooperarea stiintifica internationala. Numai între 1953 si 1995 au beneficiat de sprijinul Fundatiei Alexander von Humboldt 6619 cercetatori din Europa, 3501 cercetatori din America de Nord, 2783 cercetatori din Asia, 660 din Africa, etc.

Incepând din anul 1996 functioneaza în municipiul Cluj “Clubul Humboldt - Transilvania” care reuneste pe fosti bursieri ai Fundatiei “Alexander von Humboldt” din Bonn, Germania. Scopul clubului este acela de a forma, mentine si dezvolta marea familie a cercetatorilor stiintifici de exceptie din aceasta parte a României. Clubul are 30 membri activi, din Cluj, cu specializari în cele mai diferite domenii ale stiintelor: Matematica, Fizica, Chimie, Stiinte Medicale, Stiinte Istorice, Stiinte filologice, Stiinte îngineresti. Si-au exprimat de asemenea dorinta de a deveni membri ai clubului peste 20 de fosti humboldisti de la alte centre universitare din tara precum si 10 fosti humboldisti din Cluj, activi în prezent în strainatate, în Germania, Canada sau Ungaria. Clubul are de asemenea un numar de 12 membri-simpatizanti, mai ales din rândul familiilor humboldistilor clujeni.

Proiectele clubului “Humboldt - Transilvania” pentru acest an se refera la reorganizarea activitatii, sustinerea unei serii de conferinte de interes general pe teme de mare actualitate si editarea unui buletin anual al clubului. Scopul clubului este si acela de a introduce spiritul humboldtian în cercetarea stiintifica din România, de a sprijini cercetarea stiintifica de elita si de a ajuta la integrarea tinerilor cercetatori stiintifici de exceptie în marea si dinamica lume a cercetarii stiintifice mondiale.