3.Aparatura utilizata
vobuloscop, trei antene construite pentru 145Mhz, 450Mhz respectiv 432Mhz
microvoltmetru selectiv SMV85
4. Desfasurarea lucrarii
4.1 Conectarea antenei dipol indoit la cablul coaxial
Se vor confectiona buclele pentru cele trei antene, tinind cont de lungimea de unda in cablul coaxial, apoi se va face adaptarea si simetrizarea corespunzatoare adaptarii impedantelor. In practica bara de sprijin a elementelor antenei se face de obicei din metal si se leaga la pamant pentru a proteja primul tranzistor din circuitul de intrare al receptorului ampotriva descarcarilor electrice.
Se foloseste microvoltmetrul selectiv in regimul de lucru (AVI) adica cu tasta respectiva apasata. In acest caz domeniul de masura pe instrumentul indicator este +/- 10 dB.
Tabelul 2
lR =425 mm dR =94 mm
lv =346 mm dD1=27 mm
lD1=258 mm dD2=77 mm
lbucla = 209 mm
Se conecteaza o antena YAGI la iesirea generatorului din microvoltmetru (atentie la mufa corespunzatoare domeniului de frecventa 300 MHz...1000 MHz) si o antena YAGI la intrarea in receptorul microvoltmetrului. Cele doua antene se pun la o distanta cat mai mare intre ele (de cel putin 10l ).
Etapele masuratorii sunt urmatoarele:
1 - se fixeaza frecventa de masura cu comutatorul de domenii si cu acordul receptorului.
2 - atenuatorul IF se pune pe 0 dB, iar atenuatorul FI pe 10 dB.
3 - comutatorul modurilor de demodulare se pune pe AM.
4 - tasta acordului automat al frecventei se apasa (AFC).
5 - se porneste generatorul intern.
6 - comutatorul etalonare/masura se pune in pozitia masura (apasat).
7 - se alege latimea de banda 120 KHz.
In aceasta situatie, generatorul este acordat pe frecventa receptorului in mod constant, aprinzandu-se becul rosu.
8 - se citeste atenuarea in cazul in care directiile celor doua antene sunt coliniare si sunt puse fata in fata.
9 - se scoate bucla de adaptare de la una din antene si se masoara atenuarea introdusa de dezadaptare prin comparatie cu masuratoarea de la punctul 8.
4.2 Studiul proprietatilor antenei dipol indoit prin introducerea reflectorului si a primilor doi directori
10. in situatia de la punctul 8 se procedeaza la scoaterea reflectorului si a celor doi directori in cazul antenei de receptie. Se masoara atenuarea in acest caz si se compara cu cea obtinuta anterior. In acest caz antena nu are fata sau spate si pentru a dovedi acest lucru se poate intoarce antena cu 180° si se face acelasi lucru ca si inainte.
11. se monteaza din nou reflectorul si se determina raportul fata-spate a antenei prin raportarea atenuarii masurate cand receptia se face din fata si a atenuarii cand receptia se face din spate.
12. se masoara castigul antenei de receptie prin introducerea reflectorului.
13. se monteaza primul director si se masoara din nou raportul fata-spate si castigul antenei. Se monteaza al doilea director si se masoara aceiasi parametri.
4.3 Determinarea benzii de trecere a unei antene
Cele doua antene sunt identice si se conecteaza una la iesirea generatorului vobulat si cealalta la dioda detectoare a vobuloscopului. Se fixeaza vobuloscopul in jurul frecventei de 475 MHz care este al 13-lea marker in cazul conectarii vobuloscopului in banda extinsa de 350¸ 500 MHz.
Datorita faptului ca antena de emisie este selectiva in frecventa rezulta ca se va determina curba de selectivitate a sistemului format din cele doua antene si nu numai a antenei de receptie. Dar antenele fiind identice, banda de trecere citita de pe aceasta curba de selectivitate va avea o panta de cadere dubla fata de antena individuala, deci banda se modifica semnificativ.
Diferenta dintre curba de selectivitate a sistemului format din cele doua antene si curba de selectivitate a unei singure antene consta in panta de cadere mai mare in cazul sistemului de antene.
Citirea benzii de trecere de pe curba de selectivitate aratata de vobuloscop se face in felul urmator:
- se fixeaza palierul de atenuare "0" pe un reper al ecranului
- se mareste cu 3 dB nivelul de iesire al generatorului vobulat si se citesc frecventele la care se situeaza intersectiile curbei de selectivitate cu reperul dinainte stabilit. Diferenta dintre cele doua frecvente este tocmai banda de trecere.
Se face comparatie intre aceasta banda de trecere si banda unui canal TV.
Se roteste cu un anumit unghi antena de receptie si se fac observatii asupra modificarilor intervenite in curba de selectivitate.
Se desface bucla de adaptare la una din antene si se fac observatii asupra modificarilor intervenite in curba de selectivitate.