Isoc, D.(decembrie 2005), Reţele neuronale. Aspecte funcţionale şi de exploatare., In: Rapoarte tehnice, RTH-05011, Universitatea Tehnică din Cluj Napoca, p.1 - 38, (ISSN 1453-875X).


 

 

Rezumat:

Funcţionarea reţelelor neuronale se bazează pe algoritmi matematici de aproximare a unei funcţii prin meto­de derivate din algoritmul celor mai mici pătrate.

Regimurile de funcţionare ale reţelelor neuronale, instruirea şi exploatarea urmăresc satisfa­ce­rea ne­ce­sităţii de a descrie aplicaţii matematice fără a utiliza expresia lor matematică. Aproximarea rezultată se face prin intermediul unor elemente ajustabile ale arhitecturii reţelei neuronale definite ca ponderi.

Prin studiul reţelei neuronale elementare a perceptronului se caută o aplicaţie imediată care să permită ana­liza cât mai simplă a principalelor aspecte funcţionale. Se face de asemenea studiul critic al percep­tro­nului şi se ajunge la necesitatea structurilor multistrat.

Pentru reţeaua neuronală multistrat se detaliază modul de asociere dintre elementele de procesare şi sem­nale şi apoi se urmăresc principalele fluxuri de informaţie.

 

Cuvinte cheie:

sistem dinamic, reţele neuronale, perceptron, aproximare, clasificare.

 

Limba:

română.

 

Suport:

Lucrarea este disponibilă la cerere expresă adresată autorului.

 

Observaţii:

Lucrarea se găseşte în Biblioteca Universităţii Tehnice din Cluj Napoca.