TERAPIA CU DIODE LUMINISCENTE
Ghid concis
Introducere
Terapia cu diode luminiscente (LEDT) este o forma de fototerapie care implica aplicarea unei lumini monocromatice peste tesut biologic pentru a declansa un efect biomodulativ in interiorul tesutului. Terapia cu diode luminiscente (LEDT) poate avea si efect fotobiostimulativ si efect fotobioinhibitiv in interiorul tesutului iradiat – fiecare putand fi folosit in aplicatii terapeutice (Baxter, 1994).
LEDT este o forma de tratament complementar si nu inlocuieste alte modalitati electroterapeutice, cum ar fi ultrasunetele, terapia interferentiala si terapia magnetica. In unele aplicatii terapeutice LEDT este mult mai eficace decat celelalte proceduri (Baxter si altii, 1991). Interesant de notat ca ultrasunetele si LEDT folosite impreuna isi anuleaza reciproc efectele trapeutice.
Terapia cu diode luminiscente
Legea Arndt-Schultz a biomodularii afirma ca dozele mici de energie fotonica vor stimula procesele biologice si dozele mari le vor inhiba.
Efectele LEDT cu lumina rosie sunt folosite in tratarea ranilor deschise si post-operatorii, ulcere venoase si de decubit, acnee, alte afectiuni dermatologice si nu numai. Este eficient in tonifierea si dispersia punctelor de acupunctura.
Efectele terapeutice ale LEDT cu lumina rosie sunt reproduse si in infrarosu. Cercetari conduse de catre Sugrue (1990) au indicat ca iradierea in infrarosu provoaca o scadere semnificativa in dimensiunea ulcerelor venoase si o scadere corespunzatoare a durerii. Infrarosu penetreaza mai adanci in tesut (3-4cm), ceea ce mareste efectul de vindecare prin stimularea microcirculatiei si drenajului limfatic.
Utilizari clinice ale LEDT
LEDT se aplica in medicina, stomatologie, pediatrie, fizioterapie, acupunctura, chiropractica, osteopatie, medicina veterinara si cosmetica. Tratamentele la fata locului ale afectiunilor spotivilor cum ar fi crampele musculare, hematoamele sau tendonopatiile (Baxter, 1994). Este o modalitate atractiva pentru tratamentul atletilor, in special pentru aceea implicati in sportul profesionist, datorita recuperarii de mai scurta durata si a unei perioadei de odihna mai scurta. Tratamentul sechelelor musculare cronice si acute este cea mai comuna aplicatie a LEDT, datorita eficientei in tratarea acestor afectiuni si a timpului scurt de tratament necesar.
Datorita proprietatilor de usurate a durerii si de vindecare, LEDT are multe aplicatii in spitate si centre de ingrijire a batranilor, cum ar fi pentru tratarea durerilor musculare pentru pacientii care trebuie sa stea in pat si pentru usurarea durerii si vindecarea mai rapida a ranilor post-operatorii. LEDT accelereaza remodelarea tesutului afectat, si "da un rezultat mai acceptabil din punct de vedere cosmetic" (Baxter, 1994) cicatricilor postoperatorii.
Trelles s. a. (1987) au sintetizat utilizarile terapeutice ale iradierii locale cu lumina. Stimularea s-a aplicat pe leziunea locala otinandu-se urmatoarele efecte:
Trelles s.a. (1987) si Muxeneder (1987) trec in revista efectele LEDT in durerile vertebrale, durerile de cap si raspunsul imunitar local. Alte efecte terapeutice ale LEDT (Illarionov et al, 1993) sunt:
Dupa Laakso (1994) "…raspunsul analgezic al fototerapiei poate fi mediat prin mecanismul hormonal/opoid si… raspunsul la LEDT este dependent de doza si lungimea de unda". Cercetarile care se desfasoara in intreaga lume, mai ales in Europa de Est si Rusia, sporesc continuu cunostintele si intelegerea mecanismului si efectelor LEDT.
Parametrii unui tratament eficient
"Pentru o lungime de unda luminoasa data, densitatea energiei este cel mai important factor in determinarea reactiei tesutului" (Baxter, 1994). S-a gasit ca densitatea energiei in jurul valorii de 0,5 pana la 4 J/cm2 este cea mai eficienta in declansarea unui raspuns fotobiologic in tesut (e.g. Mester & Jaszagi-Nagy, 1973; Mester & Mester, 1989; Mashiko et al, 1983; Haina, 1982), 4 Jouli/cm2 are efect maxim in vindecarea ranilor (Mester et al, 1973; Mester et al, 1989). Cercetarile australiene sugereaza ca aceasta "fereastra terapeutica" de biostimulare poate fi extinsa pentru a include 5 Jouli/cm2 (Laakso et al, 1994) si are aplicatii in terapia Punctelor Miofasciale Trigger si in controlul dureii.
Doze de 8 – 12 J/cm2 (si mai mari) si bioinhibitia ce rezulta, au aplicatii terapeutice in tratarea cicatricilor keloide si in controlul durerii.
Doze mari in Jouli – in unele cazuri pana la 20 J/punct – sunt eficiente in unele afectiuni musculo-scheletale. Aceasta se datoreaza probabil actiunii combinate a proprietatilor de atenuare a durerii, prin bioinhibitie la doze mari, si efectului biostimulator al haloului de putere mica din jurul punctului tratat.
Densitatea de Putere determina timpul necesar pentru obtinerea unei anumite doze de Densitate de Energie (J/cm2), iar Puterea determina Energia corespunzatoare (J) livrate in acel timp.
Tabel 1. Diferiti parametri laser in functie de Dozaj/Timp
Putere externa (mW) |
Marime fascicul (cm2) |
Timp (s) |
Energia (J) |
Densitatea (J/cm2) |
5 |
0.1 |
8.0 |
0.04 |
0.4 |
50 |
0.1 |
8.0 |
0.4 |
4.0 |
125 |
0.2 |
8.0 |
1.0 |
5.0 |
250 |
0.2 |
8.0 |
2.0 |
10.0 |
500 |
0.2 |
8.0 |
4.0 |
20.0 |
Se recomanda pentru tratamentul afectiunilor scheleto-musculare intalnite frecvent dozarea Joule-lilor cat si a J/cm2 cum ar fi:
–intinderi de ligament 1–2 J (8 –16 J/cm2) (Baxter, 1994, pp205 – 207).
LEDT & Fizioterapia
Electroterapia si LEDT se folosesc in fizioterapie pentru atenuarea durerii si stimularea repararii tesuturilor. Aplicarea lor e legata de legea Arndt-Schultz a Biomodularii. De examplu, cand se doreste atenuarea durerii, este indicat un dozaj de inhibitie (8.0 to 16.0 J/cm2). Cercetarile din Australia au aratat ca doze intre 0.5 si 5 J/cm2 (Laakso et al, 1994) aplicate Punctelor Trigger Miofasciale genereaza un raspuns analgesic in organism printr-un mecanism hormonal/opoid. Daca se doreste un efect de regenerare a tesutului, atunci doza de tratament per punct se situeaza in general in fereastra optima de tratament intre 0.5 si 5 J/cm2.
Tratamentul se efectueaza aplicand sonda punctual de-a lungul tendoanelor si ligamentelor si la originea insertiei muschilor. Muschii mari se trateaza aplicand sonda dupa o grila de puncte.
Afectiunile articulatiilor, ca osteoartritele, pot fi tratate aplicand sonda pe o serie de puncte de-a lungul liniei articulatiei, pozitionand varful probei pe suprafata articulatiei, unde este posibil si la insertia muschilor din jurul articulatiei.
Vindecarea ranilor deschise este accelerata de LEDT aplicand 4 J/cm2 pe o grila de puncte ce acopera suprafata afectata.
LEDT & Acupunctura
Acupunctura cu lumina foloseste principii similare de dozare ca in cazul folosirii acelor. Selectarea dozarii se face conform legii Arndt-Schultz, dozele mici TONIFIAZA, dozele mari SEDEAZA:
Doze de 0.5 la 2.5 J/cm2 sunt eficace in stimularea (tonifierea) Punctelor de Acupunctura.
Dozele de la 2.5 la 5.0 J/cm2 sunt eficace la Puntele profunde si cele Trigger Miofasciale.
Dozele mari (8 - 12 J/cm2) sunt eficace in sedarea (dispersia) Punctelor de Acupunctura.
Protocol de Tratament, Frecventa si Raspuns
Maximizarea iradierii tesutului tinta se obtine tinand proba in contact si perpendicular pe suprafata lui. Tratarea ranilor deschise se face tinand proba la mica distanta de suprafata tesutului la 90o. Suprafata probei poate fi acoperita cu folie de plastic pentru reducerea cros-contaminarii.
Tratarea problemelor musculoscheletale cu LEDT se face dupa terapia manipulativa. Terapia laser trebuie facuta dupa crioterapie, vasoconstrictia datorata racirii tesutului favorizand penetrarea in profunzime a radiatiei. Terapiile cu caldura si cremele si lotiunile se pot aplica dupa LEDT.
Tratamentele LEDT pot fi aplicate zilnic in prima saptamana, apoi gradual se mareste intervalul dintre tratamente in urmatoarele saptamani, conform modului in care progreseaza afectiunea tratata. Doza totala nu trebuie sa depaseasca 100 J intr-o singura sesiune de tratament. Dozele LEDT sunt cumulative si astfel supratratarea poate cauza degradarea eficacitatii LEDT datorita dozelor prea mari la o singura sedinta de tratament sau datorita sedintelor de tratament prea frecvente.
Pacientii pot avea diverse senzatii, ca incalzire locala, furnicaturi sau cresterea ori descresterea simptomelor, in perioada imediata dupa terapie. Alte senzatii ce pot aparea ca raspuns la LEDT sunt greata sau ameteala. Reactiile la tratament apar adesea dupa primul tratament, de regula diminuandu-se dupa a doua sau a treia sedinta. Daca apar reactii severe in timpul tratamentului, opriti-l imediat.
Contraindicatii si Masuri de Siguranta
Sumar