MONITOR DE TENSIUNE CU UN BEC

Un singur bec poate monitoriza o tensiune nestabilizata, de exemplu cea de la un acumulator auto. Pentru diverse tensiuni ale bateriei avem indicatiile urmatoare:

? tensiune normala (Ujos <U< Usus) bec stins

? tensiune mare (U> Usus) bec aprins

? tensiune mica (U<Ujos) bec care pâlpâie

Limitele de tensiune Ujos si Usus se regleaza separat din cele doua rezistente variabile de 500kW . Frecventa de clipire a becului este data de rezistenta de 470kW si condensatorul de 220nF.

Functiile descrise se realizeaza cu doua porti logice SAU-NU cu doua intrari din cele 4 ale circuitului CMOS integrat MC4001 sau echivalent. Daca tensiunile care ajung la cele doua porti de la rezistentele variabile sunt mai mici decât tensiunea lor de tranzitie UT (UT @ UAlim /2), echivalent "0" logic, portile se vor comporta ca simple inversoare pentru celelalte intrari si sistemul va oscila cu frecventa:

f @ 1/(1,4 RC)

Daca tensiunile care ajung la cele doua porti de la rezistentele variabile sunt mai mari decât tensiunea lor de tranzitie UT, echivalent "1" logic, iesirile portilor vor fi "0" logic, 0V, se injecteaza curent in baza tranzistorului si becul va fi aprins.

Daca tensiunea monitorizata este de asemenea natura incât tensiunea care ajunge la prima poarta este mai mare decât UT, "1" logic, iesirea ei va fi in "0" logic, iar tensiunea care ajunge la a doua poarta este mai mica decât UT, "0" logic, iesirea portii 2 va fi "1" logic fiindca ea primeste "0" logic pe ambele intrari. Baza tranzistorului, fiind la acelasi potential cu emitorul, nu primeste curent si tranzistorul fiind blocat becul va fi stins.

Tabel logic SAU-NU
Intrare1
Intrare2
Iesire
1
1
0
1
0
0
0
1
0
0
0
1

Cu mici modificari se pot folosi porti SI-NU tip MC4011, bazându-ne pe faptul ca doar starea cu "11" la intrari determina "0" la iesire, dupa cum "00" determina "1" la iesirea unui SAU-NU.

Tabel logic SI-NU
Intrare1
Intrare2
Iesire
1
1
0
1
0
1
0
1
1
0
0
1

Thai, N. D., "One lamp can monitor battery voltage", Electronics, April 12, 1973, pag. 106