DETECTOR DE GAZ METAN, PROPAN, BUTAN

Detectorul de gaz metan, propan, butan este un aparat portabil care sesizeaza prezenta metanului, propanului, butanului la concentratii foarte mici (comun 0,1% de gaz in aer).

Detectorul avertizeaza optic si acustic prezenta acestor gaze cu o frecventa cu atat mai mare cu cat concentratia de gaz este mai mare, ajutand astfel la localizarea rapida si simpla a scaparilor de gaz.

Detectorul este dotat cu un senzor semiconductor cu timp de viata lung care nu necesita intretinere. Sensibilitatea detectorului este foarte mare. Utilizarea acestui aparat este foarte simpla, nu necesita personal calificat.

Domenii de utilizare:

Caracteristici

Pe panoul frontal al aparatului se afla:

  1. comutatorul "PORNIT OPRIT"
  2. dioda luminiscenta rosie "ALARMA", care lumineaza la aparitia scurgerilor de gaze,
  3. dioda luminiscenta galbena "BATERII", care indica gradul de descarcare al bateriilor (acumulatorilor), acesta fiind cu atat mai mare cu cat luminozitatea ei este mai mica (daca dioda luminiscenta galbena este stinsa, trebuie inlocuite bateriile sau incarcati acumulatorii)
  4. dioda luminiscenta verde "ALIMENTARE",care se aprinde atunci cand se porneste aparatul si lumineaza atata timp cat acesta este in stare de functionare.

MODUL DE UTILIZARE AL DETECTORULUI

Reglajul pragului de declansare al alarmarii la gaz se face cu ajutorul unei surubelnite mici cu care se actioneaza asupra capului potentiometrului multitur, plasat pe muchia laterala dreapta a aparatului. Se invarte pana cand sistemul incepe sa semnalizeze, se revine invartind inapoi usor pana la oprirea avertizarii sonore si optice. Daca se doreste ca detectorul sa fie mai putin sensibil, se invarte inapoi de capul potentiometrului de la momentul opririi semnalizarii optice si sonore o jumatate, pana la o tura si jumatate.

Inainte de fiecare utilizare verificarea aparatului se efectueaza astfel:

Alimentarea aparatului se face de la patru baterii tip R6 (AA) sau patru acumulatori NiCd tip R6 (AA). Cu un set de baterii alcaline sau cu acumulatori Ni Cd (1200mAh) aparatul are o autonomie de functionare de cca. 8 ore.

Schimbarea bateriilor (acumulatorilor) se efectueaza astfel:

ATENTIE: Nu atingeti cu mana capsula sinterizata a senzorului!