DETECTOR DE GAZ METAN, PROPAN, BUTAN
Detectorul de gaz metan, propan, butan este un aparat portabil care sesizeaza prezenta metanului, propanului, butanului la concentratii foarte mici (comun 0,1% de gaz in aer).
Detectorul avertizeaza optic si acustic prezenta acestor gaze cu o frecventa cu atat mai mare cu cat concentratia de gaz este mai mare, ajutand astfel la localizarea rapida si simpla a scaparilor de gaz.
Detectorul este dotat cu un senzor semiconductor cu timp de viata lung care nu necesita intretinere. Sensibilitatea detectorului este foarte mare. Utilizarea acestui aparat este foarte simpla, nu necesita personal calificat.
Domenii de utilizare:
verificarea conductelor de gaz metan (armaturi, robineti)
in centrale termice,
in incaperi, la sobe,
statii de incarcare cu gaz lichefiat,
verificarea etanseitatii recipientilor pentru gaze lichefiate,
supravegherea zonelor cu pericol de explozie in timpul efectuarii unor verificari sau reparatii, etc.
Caracteristici
Cutia detectorului este din inox.
Dimensiuni: ( 210 x 35 x 20 ) mm.
Masa: 220 g.
Alimentarea detectorului se face cu un 4 baterii sau acumulatori R6.
Autonomie de functionare: minim 8 ore cu un set de baterii.
Pe panoul frontal al aparatului se afla:
- comutatorul "PORNIT – OPRIT"
- dioda luminiscenta rosie "ALARMA", care lumineaza la aparitia scurgerilor de gaze,
- dioda luminiscenta galbena "BATERII", care indica gradul de descarcare al bateriilor (acumulatorilor), acesta fiind cu atat mai mare cu cat luminozitatea ei este mai mica (daca dioda luminiscenta galbena este stinsa, trebuie inlocuite bateriile sau incarcati acumulatorii)
- dioda luminiscenta verde "ALIMENTARE",care se aprinde atunci cand se porneste aparatul si lumineaza atata timp cat acesta este in stare de functionare.
MODUL DE UTILIZARE AL DETECTORULUI
- Se porneste aparatul de la intrerupatorul plasat sub cele trei diode luminiscente. Se aprind in felul acesta dioda luminiscenta verde, dioda luminiscenta galbena si este posibil ca si dioda luminiscenta rosie sa lumineze intermitent odata cu prezenta semnalului sonor.
- Dupa 20-30 secunde, trebuie sa se opreasca de la sine semnalizarea sonora si cea optica corespunzatoare diodei luminiscente rosii. In acest moment aparatul este gata pentru utilizare.
- Apropiind capsula sinterizata a senzorului de zona vizata pentru posibile scapari de gaz metan, in cazul existentei acestor scapari, aparatul va incepe sa semnalizeze sonor si optic prin dioda luminiscenta rosie cu o frecventa cu atat mai mare cu cat concentratia de gaz metan din zona monitorizata este mai mare.
- La masuratori trebuie sa se tina seama ca este nevoie de cca. 5-10 secunde ca gazul sa difuzeze din exteriorul capsulei sinterizate la senzorul din interior. Senzorul semiconductor simte si alte gaze care pot arde (alcool, vapori de benzina, monoxid de carbon, acetona, etc.)
Reglajul pragului de declansare al alarmarii la gaz se face cu ajutorul unei surubelnite mici cu care se actioneaza asupra capului potentiometrului multitur, plasat pe muchia laterala dreapta a aparatului. Se invarte pana cand sistemul incepe sa semnalizeze, se revine invartind inapoi usor pana la oprirea avertizarii sonore si optice. Daca se doreste ca detectorul sa fie mai putin sensibil, se invarte inapoi de capul potentiometrului de la momentul opririi semnalizarii optice si sonore o jumatate, pana la o tura si jumatate.
Inainte de fiecare utilizare verificarea aparatului se efectueaza astfel:
- Porniti aparatul si asteptati 1 minut sa se incalzeasca.
- Suflati o mica cantitate de gaz de la bricheta - fara flacara - in apropierea capsulei sinterizate a senzorului.
- Aparatul trebuie sa semnalizeze acustic si optic prezenta gazului de la bricheta (propan / butan) atata timp cat inca acesta nu s-a imprastiat in atmosfera.
Alimentarea aparatului se face de la patru baterii tip R6 (AA) sau patru acumulatori NiCd tip R6 (AA). Cu un set de baterii alcaline sau cu acumulatori Ni Cd (1200mAh) aparatul are o autonomie de functionare de cca. 8 ore.
Schimbarea bateriilor (acumulatorilor) se efectueaza astfel:
- Se scoate capacul din partea de jos (spate) a aparatului prin desurubarea singurului surub existent pe acest capac si glisarea lui.
- Bateriile impreuna cu suportul se scot cu atentie din locasul lor.
- Se scot bateriile consumate si apoi se introduc cele noi respectand semnele care sunt inscriptionate pe suportul de baterii.
- Se introduce suportul cu bateriile noi in partea inferioara a aparatului, se pune capacul si se monteaza cu surubul plasat in partea de jos.
ATENTIE: Nu atingeti cu mana capsula sinterizata a senzorului!